January 1997

Electric Force Breakin’/ Poppin’ School – January 1997.

 

 

Януари 1997-ма година – България се намира в жестока криза – “Виденовата зима”.

 

Хиперинфлацията достига почти 400%. За броени седмици цената на един щатски долар от 500 достига до 3000 лв.. Курсът на долара изхвърча в небесата, а левът се обезценява не с дни, а с часове. Цената на всички стоки се променя светкавично, а майките на учениците не знаят колко пари да дадат на децата си за закуска, защото не могат да улучат котировката на баничките. Стойността на средната работна заплата за обикновените хора възлиза на 5 долара. Магазините са празни, а хляб се купува с купони.19 банки фалират. Страната е разтресена от стачки в продължение на цял месец. Барикади са издигнати на ключови кръстовища в София. Пътят към гръцката граница също е преграден. Хората в много градове на страната се надигат и блокират пътища, а студенти правят живи вериги покрай народното събрание. Разигралите се драматични събития водят до обсада на парламента, а депутати се барикадират. Хиляди щурмуват парламента, озверелият народ чупи прозорци с камъни и дръжки от знамена, щурмува,  влиза в сградата и започва да пали. Стига се до кървави сблъсъци, счупени глави, десетки са ранени.

 

Преминавайки последователно през идея, школа, отбор, приятели, фенове и капки публичност по К1, ефир2 и Нова ТВ в развилата се обстановка Electric Force се оказва в безветрен период на границата между две епохи. Изминали са само няколко месеца от напускането на Mr. Bubchow на пределите на родината, настоящата му локация е незнайна, бъдещето му пък се превръща в уравнение с много неизвестни. От медийните изяви на групата ’94, ’95, ’96, слава от състезанията и шум около първия състав E.F. почти нищо не е останало, единственият полъх може да се усети от тук там някой внушителен слух или легенда предвана от уста на уста по краищата на страната. Electric Force Crew няма отбор, няма онзи състав от опитни, силни характери, няма светлина за подкрепа от мениджър и съвсем скоро той ще премине в отвъдното. Сам войнът е войн.

Ситуацията е сложна за живот,  броени дни преди заснемането на тези архивни кадри (на 10 януари 1997 г.) България е на ръба на гражданска война, но в този и във всеки един момент за Mr.Electric Force каузата на брейка и електрото не подлежи на компромис. На него вече му се е наложило да продаде една от връхните си дрехи за да спаси наема и играе гъвкави гимнастики за да оцелее. Събрал е в зала жарта, а надеждата все още само тлее неугаснала от школата, за да й даде възможност да се възпламени в разгар наново.

 

За период от 4-5 месеца, от есента на 1996та год. до пролетта на 1997ма год. школата Electric Force се помещава в една от залите на стадион Герена. Тук се събират последните оцелели, шепа последователи, тинейджъри, ученици на Electric Force за да получат своята ежеседмична доза музика, танцова храна и съвети за посоката и стила на своята брейкърска походка. Сред тях са Емо (Емил Илиев), който към момента е отдаден, има няколко години стаж в школата, за по малко от година ще стане Emo E.F.C. а лицето му ще се появява на състезания, медии и на сцена с името Electric Force Crew, Мифака (Димитър Иванов), който впоследствие ще се окичи с името Wiseman, Боби (Борил Илков), който ще се превърне в брейк легендата на няколко поколения и у нас и зад граница наречена bboy Fisher, Kоцето и Марто (Мартин Гайдаров) – Марто ‚Растата’, който поел вдъхновението само след две години ще застане в основата, като един от двамата родоначалници на нова столична група наречена X-Energy. Освен описаното дотук само месец по-късно в тази зала Марто ‘Растата’ ще доведе и остави на обучение и на посвещение едно 13 годишно хлапе от неговото СОУ с думите „Има потенциал в това хлапе, мисля че тук има шанса да се научи “ и след година старите кучета му слагат името Малкият маниак(Little Maniac).

 

Васо М. – Стартера се е срещнал с Electric Force само половин година по-рано на националният турнир в Плевен’96, но пък след 2-3год. съдбата го поставя начело с част от хип-хоп революцията в България – X-Team. Васо е неразделна част от компанията в залата и споделя всяка новa музикална находка с подходящо звучене за брейк или електро буги танци.

ELECTRIC FORCE BREAKIN' CLUB since 1993

 

ELECTRIC FORCE BREAKIN’/POPPIN’ CLUB est. 1993

school.electricforce.net | crew@electricforce.net | info@electricforce.net

Facebook – Electric Force Crew

Facebook – Electric Force Association