Poppin?

Какво е Popping?… И сходните с него форми на танцуване?
Popping е уличен танц и един от семейството на фънк стиловете, които се създават постепенно в  Калифорния през 1960-1970-те години. Той се основава на техниката на бързо свиване и отпускане на мускулите да се предизвика контракция в ралични части на тялото на танцьора, посочен като Pop или Hit. Това се прави последователно и постоянно в ритъма на песен, в комбинация с различни движения и пози.A танцьор особено опитен в този стил се нарича “Спаз”, тъй като танцьорът  наподобява на някой, който има епилептичен припадък.Много подобни и близки на вид стилове и танцови техники създаващи илюзия  често са интегрирани с Popping-а  за да се създаде по-разнообразно и богато танцово изпълнение.Такива са Robot, Waveing и Tutting и други.
Popping е коренно различен от Breaking и Locking, с който често се бърка.Човек, който тазнцува Popping обикновено се нарича Попър.
Като един от най-ранните фънк стилове Popping е много тясно свързан с hip-hop танците.Той често се използва в надигравания, в които участниците се опитват да се надминат помежду си и да изпъкнат пред тълпата.Popping дава свобода за импровизация и фрийстайл движения, които рядко могат да се видят в шоута и спектакли, като взаимодействие с другите танцьори и със зрителите.
Popping и подобните стилове като Waveing и Tutting също се използват в електронната танцова сцена днес оказвайки влияние върху нови произходни стилове, като liquid, digits и turfing.

 

следва…